poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy / Homemade Dandelion Syrup

Jak zapowiedzieli tak też i zrobili...
W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :)
Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejszą
Receptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :)

Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi  właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą cennych substancji - sok mleczny znajdujący się we wszystkich częściach mniszka zawiera inulinę, kwas krzemowy i lakton (laktukopikryna), witaminy z grup A, B, C, D - warto więc poczytać o jego prozdrowotnych właściwościach. Syropek z kwiatów mniszka jest dobry na gardełko, na odporność, pomocny przy przeziębieniach, a do tego smaczny i aromatyczny - polecam do naleśników i deserów. Ruszajcie zatem na polanę zrywać kwiaty :)

 

Składniki:
500-700 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg),
1,5 l wody,
1,5 kg cukru,
3 cytryny.



Zerwane kwiaty wykładamy na gazetę, żeby wyszły z nich robaczki :) Następnie wkładamy je do wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę. Całość zagotowujemy i gotujemy przez 15 minut. Zostawiamy na 24h. Po tym czasie przecedzamy wywar, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2-3 godziny. Jeśli chcecie, aby miód miał gęstszą konsystencję, dajcie mniej wody. Mój miodek ma na razie konsystencję syropu, ale zapewne wkrótce skrystalizuje
podobnie jak miód naturalny.
.



Ingredients:
500-700 flowers of dandelion
1,5 l of water,
1,5 kg of sugar,
3 lemons.

Dry the flowers of dandelion on a towel for few hours to be sure that all bugs lurking inside the blooms were gone. Remove the petals from the green base. Put the petals in a pot, cover them with water and add sliced lemons. Bring to a rolling boil and then let simmer for about 15 minutes. Leave overnight. Then strain the stock through a strainer or a piece of gauze, add sugar and simmer on low heat for 2-3 hours. Pour the syrup into clean jars and set aside until cooled to room temperature. Store in the fridge.





3 komentarze:

  1. Witam,czy mozna zastapic cukier czyms zdrowszym,np. ksylitolem,stewia itp.?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, myślę że można zastąpić.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam, myślę że można zastąpić.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń