Nikt nie lubi gdy bułka następnego dnia jest gumowata.
Te są dodatkiem mąki pełnoziarnistej ... można by rzec, że grahamki. Syte i chrupiące, idealne na śniadanie.
Składniki (9-10 sztuk):
400 g maki pszennej
100 g pszennej pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
60 ml kefiru
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 jajko
Z drożdży, cukru, 3 łyżek maki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie ok 12. Ciasto dość się klei, ale nie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy bułeczki każda ok 70-80 g, aby ciasto nie kleiło się zbyt do rąk warto je natłuszczać podczas formowania bułek. Odkładamy na papier do pieczenia i posypujemy mąką. Ostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego i zaparowanego piekarnika na 190 C na 20 minut. Bułeczki lekko się zrumienią. Studzimy na kratce.
*jak zaparować piekarnik pisałam tutaj
Nawet zwykła kanapka z taką bułką smakuje niezwykle:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułki - są dużo smaczniejsze i zdrowsze niż te sklepowe.
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńFajne buleczki:)
OdpowiedzUsuńJesli nie moge dodac kefiru,to co w jego miejsce? Jogurt,maslanka,serek homogenizowany? Za odpowiedz,dziekuje.
OdpowiedzUsuń