poniedziałek, 16 maja 2016

Ciastka z rabarbarem


Rabarbaru nigdy nie za dużo :) gdy zaczyna się sezon mogłabym go jeść we wszystkich słodkościach. A że pomysłu na jego wykorzystanie mi nie brakuje to połączyłam mój ukochany rabarbar z ciastem francuskim. Ciastka wyszły pyszne...dzieci były zachwycone.

Składniki:
płat ciasta francuskiego

Nadzienie twarogowe:
200 g twarogu z kostki
4 łyżki śmietanki 30% 
Twaróg zmiksować w blenderze na gładką masę wraz ze śmietanką.

Nadzienie z rabarbaru:
180- 200 g rabarbaru 
1 łyżka cukru
1 łyżeczka masła klarowanego 
Na patelni roztopić masło wrzucić pokrojony w niedużą kostkę rabarbar, smażyć ok 1 minuty, następnie dodać cukier, wymieszać i smażyć ok 3 minut. Rabarbar nie może się rozpaść. Całość przestudzić. 

Na płat ciasta francuskiego rozsmarować twarożek zostawiając ok 1cm od brzegu dłuższego boku, na to rozłożyć rabarbar. Zwinąć ciasto dłuższym bokiem. Pokroić na 9 -10 sztuk. Wyłożyć na papier do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 C i piec przez 15-20 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Lekko przestudzić i zajadać.




poniedziałek, 9 maja 2016

Chrupki do mleka


Z takiego śniadania najbardziej będą zadowoleni nasi milusińscy, te chrupki znikały nawet bez mleka.
Przyjemne chrupiące, idealne na śniadanie, na kolacje. 
 Niewiarygodnie proste w wykonaniu, i dużo zdrowsze niż sklepowe.
Pomysł podpatrzony z małymi zmianami od Patyski




 Składniki:
50 g gryki preparowanej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki płynnego miodu

do miski wsypać grykę dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić masę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 C. Piec 15 minut co 5 minut przemieszać chrupki. Przechowywać w pojemniku.



środa, 4 maja 2016

Muffiny z rabarbarem




Sezon rabarbarowy już rozpoczęty więc i u nas nie może zabraknąć wypieków z tym warzywem. 
Tak tak kochani rabarbar to warzywo a nie owoc. Zawiera on wiele cennych witamin takich jak A, C i E, jest źródłem potasu magnezu, sodu, fosforu. Zawiera  cenny błonnik. No i najważniejsze jest niskokaloryczny, tylko 20 cal w 100 g. Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest fakt, że zawiera szczawiany, więc kto choruje na nerki lub reumatyzm musi go znacznie ograniczyć.
No już koniec tej teorii....ja postanowiłam z mało kalorycznym rabarbarem zrobić mało kaloryczne muffiny, czyli znacznie odchudziłam je z tłuszczu i cukru.....efekt nawet mnie zaskoczył. Muffinki wyszły lekkie, wilgotne i zarazem słodkie. 


Składniki (na 12 sztuk):
200 g mąki pszennej
200 g kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g rabarbaru (pokrojonego w nie dużą kostkę)
3 łyżki soku z cytryny
110 g cukru
1 duże jajko
60 g masła 

Dodatkowo:
cukier perłowy lub gruba rafinada
 

Rabarbar zasypać łyżką cukru i odłożyć na sitko aby puścił sok. W jednej misce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i wymieszać. W drugiej misce wymieszać kefir, jajko sok z cytryny i roztopione letnie masło.  Następnie do płynnej masy dodać sypką i wymieszać tylko do połączania się składników, najlepiej łyżką lub trzepaczką (nie mikserem) dodać rabarbar i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami lub zwyczajnie papierem do pieczenia, do 3/4 wysokości, posypać cukrem perłowym lub grubą rafinadą Piec 25- 30 minut w tem. 180 C. Babeczki muszą się zrumienić. Studzimy na kratce.






Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
abarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru -

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html