Robiąc kolejne wpisy na temat chleba zastanawiam się jak jest jak to jest że on nam się nigdy nie nudzi, jemy go codziennie, a teraz wyobraźcie sobie że codziennie jecie pomidorową. Mogę się założyć że po tygodniu wychodziła by Wam uszami ;) a chleb ma coś w sobie że się nie nudzi. tak
Mam też tak z jego wypikaniem...Uwielbiam patrzeć jak rośnie, jak pojawiają się pęcherzyki powierza w zakwasie, jak podczas wyrabianie staje się miękkie i elastyczne. To jest magia. I nic nie daję mi tyle satysfakcji i radości w gotowaniu, jak wypiekanie pieczywa.
Przepis pochodzi z książki "O chlebie" E.Mórawskiej.
Składniki:
Zaczyn:
20 g zakwasu żytniego
360 g mąki żytnie typ720
300ml wody
Połączyć wszystkie składniki zaczynu. Przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
1 łyżeczka drożdży instant
230 g mąki żytniej typ720
300 g mąki pszennej typ750
400 ml wody
200 g sera feta (pokroić w kotkę)
100 g oliwek (pokroić w plasterki)
100 g suszonych pomidorów z oleju (posiekać)
1 płaska soli morskiej
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
dowolne otrąby
Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać ze sobą odstawić na 30-60 minut. Następnie przełożyć całość do formy (u mnie tortownica średnica 25) wysmarowanej olej i obsypanej otrębami. Odstawić ciasto chlebowe przykryte ręcznikiem bawełnianym do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Nagrzej piekarnik na 230 C, wstaw chleb i piecz w tej temperaturze 15 minut następnie zmniejsz temperaturę do 220 C i piecz chleb jeszcze 30-40 minut. Jeśli chleb zbyt szybki się rumieni przykryj go folią aluminiową. PO upieczeniu wyjąć chleb z blaszki i studzić na kratce. Chleb dobrze upieczeniu pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.