wtorek, 27 czerwca 2017

Knedle z truskawkami



Sezon truskawkowy dobiega końca, wiec moja propozycja banalna, ale jakże smaczna,
kendle czyli kluski na słodko :)

Składniki:
1 kg ziemniaków (starych)
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko

Dodatkowo:
truskawki do nadziania
jogurt
cukier
starta czekolada

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przestudzić. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę zagnieść ciasto. Urywać po kawałku do środka wkładając truskawkę, Zlepić dokładnie. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 4 minut od momentu wrzenia wody. Ciepłe polać jogurtem naturalnym oraz posypać startą czekoladą i cukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz