Lubię takie chlebki, które następnego dnia nadal są smaczne. Najczęściej pieczywo na drożdżach już nie jest tak świeże następnego dnia, ale ten chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :)
Inspiracja tutaj
Inspiracja tutaj
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 g drożdży instant
Jaglanka:
150 g płatków jaglanych
175 ml mleka
450 g wrzącej wody
30 g miękkiego masła
13 g soli
30 g miodu
Płatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić.
Posypka:
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka sezamu
1 łyżka płatków jaglanych
Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej masłem oraz obsypanej płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem wyjąć chleb z foremki i dopiekać na kratce.
Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach".
W miesiącu marcu akcja odbywa się na blogu Akacjowy blog.
Chlebek wygląda bardzo dobrze. I nie jest ta jaglanka za bardzo wyczuwalna?
OdpowiedzUsuńjaglanka nie jest wyczuwalna :)
UsuńPyszny bochenek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebek, a z kaszą jaglaną jeszcze nie piekłam. Twój wygląda bardzo smakowicie (:
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością zjadłabym taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam bardzo wiosennie Asiu
Kolor ma cudny!
OdpowiedzUsuńWitaj Asiu :) Miło nam, że dotarłaś do akacjowego bloga i włączyłaś się do marcowego wypiekania swój wspaniały wypiek :) Zgodnie z zasadami akcji trzeba spełnić 4 punkty podane w poście, pod którym podpięłaś swój link ze zdjęciem na naszym blogu. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPiękny :) Robię podobne chlebki na owsiance i płatkach jęczmiennych! Chętnie upiekę Twoją wersję!
OdpowiedzUsuńNo cudny wyszedł! :)
OdpowiedzUsuńfajny chlebek,chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJaki urokliwy :D
OdpowiedzUsuń