wtorek, 10 marca 2015

Chleb na jaglance

Lubię takie chlebki, które następnego dnia nadal są smaczne. Najczęściej pieczywo na drożdżach już nie jest tak świeże następnego dnia, ale ten chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :)
Inspiracja tutaj


Składniki:
350 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
5 g drożdży instant

Jaglanka: 
150 g płatków jaglanych
175 ml mleka
450 g wrzącej wody
30 g miękkiego masła
13 g soli
30 g miodu

Płatki jaglane zalać wrzątkiem, dodać masło, miód, sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić.

Posypka:
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka sezamu
1 łyżka płatków jaglanych

Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej masłem oraz obsypanej płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C i piec przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem wyjąć chleb z foremki i dopiekać na kratce.

Biorę udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"
W miesiącu marcu akcja odbywa się na blogu Akacjowy blog.


Image and video hosting by TinyPic

12 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda bardzo dobrze. I nie jest ta jaglanka za bardzo wyczuwalna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowy chlebek, a z kaszą jaglaną jeszcze nie piekłam. Twój wygląda bardzo smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Z wielką przyjemnością zjadłabym taki chlebek:)
    pozdrawiam bardzo wiosennie Asiu

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Asiu :) Miło nam, że dotarłaś do akacjowego bloga i włączyłaś się do marcowego wypiekania swój wspaniały wypiek :) Zgodnie z zasadami akcji trzeba spełnić 4 punkty podane w poście, pod którym podpięłaś swój link ze zdjęciem na naszym blogu. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny :) Robię podobne chlebki na owsiance i płatkach jęczmiennych! Chętnie upiekę Twoją wersję!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny chlebek,chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń