Myślę, że żadne polskie święta bez tej sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko kapusta kiszona i mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd nie mieszkam z rodzicami, a to już ponad 11 lat, smak sałatki już nie jest taki sam, jak w domu... Musiałam pójść na kompromis, bo mąż lubi, jak w sałatce jest por zamiast cebuli, a ja lubię, gdy jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka - ot taka nasza mała domowa wojna sałatkowa :) Dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa :) przypominają mi się święta.
Składniki:
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1 mały seler
1 średni ziemniak
por (biała część)
4 średnie ogórki kiszone
1 średnie jabłko
1 puszka groszku (ja używam młodego)
5 jajek,
2 łyżeczki musztardy (można pominąć)
sól, pieprz, majonez
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe :)
Święta bez niej? Chyba jeszcze nigdy się to nie zdarzyło. :))
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo, nie pamiętam świąt bez sałatki jarzynowej. Bo moja sałatka nazywa się jarzynowa, choć składniki identyczne :-)
UsuńNie zawsze mam na nią ochotę, ale tak podanej nigdy nie odmówię:)
OdpowiedzUsuńTo najlepsza sałatka pod słońcem!!!!!:) Pięknie podana u Ciebie!
OdpowiedzUsuńCieplutkie uściski przesyłam, buziaki
zawsze smaczna klasyka:)
OdpowiedzUsuńKlasyczna jest niezawodna;)))
OdpowiedzUsuńKlasyk! I to jak ładnie podany :)
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę to bym nawet teraz zjadła!
OdpowiedzUsuńTradycyjne i nie przekombinowane dania są najlepsze. Proste składniki a na talerzu poezja smaku.
OdpowiedzUsuń