poniedziałek, 2 lutego 2015

Ciasto bananowe


Kolejny przepis na bardzo szybką łakoć, a w dodatku przepyszną :) Wystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne.
Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji, ale zmieniłam nieco proporcje.


Składniki:
350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany)
1 jajko
100 ml oleju rzepakowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Suche składniki mieszamy ze sobą. Banana należy rozmiażdżyć widelcem, dodać do niego roztrzepane jajka, olej i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170°C i piec przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.

16 komentarzy:

  1. Z masłem orzechowym lub kremem czekoladowym już bym porwała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym z wielkim smakiem gruby kawałek tego ciasta, albo nawet dwa grube kawałki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię :) Smakuje nieziemsko z kubkiem kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, dzięki za przepis:) Chlebek wyglada bardzo smacznie i na pewno go zrobię:)
    milutkiego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, mam słabość do takich chlebków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciacho !! Będę miała je na uwadze :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pycha! :))
    Zapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z bananami mam tak- nie jem ich tak "na surowo", bo jakoś nie przepadam, ale w wypiekach to już, co innego, chlebki bananowe dla przykładu uwielbiam; D I Twoje ciacho zjadłabym na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam wczoraj: Rewelacja - mokre smaczne nie za słodkie. Trafia na stałe do mojego repertuaru ;-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. mi to trochę gumowe wyszło ale pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż trudno uwierzyć :) bo to cisto jest mega wilgotne i puszyste...rozpływa się w buzi :)

      Usuń
    2. może dlatego,że nie miałam sody :P
      ale przepis zapisany i będzie używany!

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Witam :) mam pytanie i proszę o szybką odpowiedź.. Czy muszę dodawać po łyżeczce proszku do pieczenia i sody? Nie mogłabym dodać tylko sam proszek?

    OdpowiedzUsuń