Zupa tajska raz, dwa, trzy,
po pierwsze szybka
po drugie smaczna,
po trzecie oryginala
Składniki:
50 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
3 szalotki
2 marchewki (pokrojone w kostkę)
100 ml świeżego soku pomarańczowego
1 l domowego bulionu warzywnego
1 łyżka przyprawy tajskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
*nigdy nie dodaje całego bulionu, wszytko zależy od tego jaką konsystencję zupy preferujecie, lepiej doleć stopniowo, niż gdyby zupa miała by być za rzadka :)
Soczewicę płukać do momentu, aż woda zacznie być czysta. Na patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną w kostkę szalotkę, zeszklić. Dodać marchewkę, podusić ok. 5 minut. Następnie dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Całość lekko posolić i przyprawić pieprzem i przyprawą tajską, i przesmażyć 2-3 minuty. Kolejno wrzucić soczewice następnie zalać bulionem, sokiem pomarańczowym oraz dodać miód . Wszytko gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Następnie miksujmy na krem.
Uwielbiam zupy z soczewicy i często robię różne. Twoja jest bardzo ciekawa, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuń