sobota, 28 grudnia 2013

Indyk w sosie szpinakowo-śmietankowym


W moim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :)

Składniki:
60 dag filetu z indyka
45 dag mrożonego szpinaku
150 ml śmietanki kulinarnej 12%
150 g  kwaśniej śmietany 12%
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, bazylia
makaron penne
15 dag sera żółtego

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso z indyka, posolić i chwilę podsmażyć. Następnie dusić przez ok. 15 minut, po czym dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek  i dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Całość doprawić pieprzem i bazylią, dodać obie śmietanki i gotować 3 minuty. Podawać z makaronem a gotowe danie posypać startym serem.

Smacznego :)

1 komentarz: