Jak już kiedyś pisałam, zupy krem są moimi ulubionymi, a ta dyniowa szczególnie :) W sezonie na dynie, grzechem byłoby nie kupić jej i nie zamienić w pyszne placuszki, zupę czy konfiturę :) Ta zupa jest wyjątkowo sycąca, w sam raz na obiad i obiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :)
Składniki:
1,5 kg obranej (i pokrojonej w kostkę) dyni,
2 litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej),
4 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
4 łyżki oleju rzepakowego,
sól, pieprz.
Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić dynię i smażyć 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko, doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku.
Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić dynię i smażyć 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i gotujemy dynię do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładko, doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku.
Cudowna :) Uwielbiam dynię i zamieniam ją w co tylko się da! A placuszki moglibyśmy jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńWiesz kochana, mieszkam na wsi, dyni u nas pod dostatkiem, a ja nigdy nie jadłam zupy krem z dyni... twoja wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie! Mniam!
OdpowiedzUsuńPięknego i radosnego tygodnia, sciskam:):):)
krem z dyni hokkaido jest najlepszy! świetną konsystencję uzyskałaś! :)
OdpowiedzUsuńtakiej właśnie dyni użyłam :)
UsuńLubimy, lubimy ;)
OdpowiedzUsuńu nie też zupa z dyni, pyszotka;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie krem:)
OdpowiedzUsuń