sobota, 18 października 2014

Chleb pszenny na zakwasie


Jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) Piekę różne chleby coraz częściej, już prawie regularnie. Myślę, że warto podjąć ten wysiłek, żeby mieć w domu prawdziwy chleb :) To czysta poezja smaku... a pachnie przy tym obłędnie i jest dłuuuugo świeżutki. Dwa dni temu był obchodzony Światowy Dzień Chleba, więc to świetna okazja, by się Wam pochwalić takim chlebkiem :) Przepis jest bardzo prosty, a znalazłam go u Liski. 
 Wpis znajdzie się na liście "Na zakwasie i na drożdżach".


Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 650
300 g wody (letniej i przegotowanej)
1 płaska łyżeczka soli
150 g aktywnego zakwasu
8 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant

Dodatkowo:
olej rzepakowy, mąka do posypania chleba

Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać i wyrobić, najlepiej mikserem z hakiem lub ręcznie. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki, tylko przykrywamy je bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej wcześniej olejem foremki (ja używam foremki 11 cm x 30 cm z nieprzywieraną powłoką). Chlebek spryskujemy olejem, posypujemy mąką oraz odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie chlebek powinien podwoić swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210°C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.



13 komentarzy:

  1. Asiu, czy ja mogę prosić o instrukcje jak zrobic zakwas? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu właśnie przygotowuję post na temat zakwasu :) ale mogę wysłać meila z instrukcją :)

      Usuń
    2. poczekam na post i w razie czego będę dopytywać ;)

      Usuń
  2. uwielbiam domowe wypiek, a zwłaszcza chleby! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny chlebek, też uwielbiam wypieki na zakwasie, mają moc!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie pajdka posmarowana masełkiem :-) Please ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudownie wygląda ten chlebuś... na pewno był smaczny!!!
    buziaczki Asiu

    OdpowiedzUsuń
  6. ajć, aż mi ślinka pociekła tak apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest fantastyczny, nie ma to jak domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek :)
    Pieczenie chleba wciąga! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam pięknie i mam pytanie, czy mogłabym dostać przepis na zakwas. Chlebek wygląda pięknie i apetycznie chyba jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń