wtorek, 28 października 2014

Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts

 
Przed rokiem męża wywiało w służbową podróż do Portugalii i jak zwykle bywa, była to też swoista podróż kulinarna. Naprzywoził stamtąd różnych smakołyków, również tych w płynie :) a będąc w Lizbonie odwiedził w dzielnicy Belém (dosł. Betlejem) legendarną cukiernię Fabrica dos Pasteis de Belem,
 w których wypieka się oryginalne Pasteis de Belém, w całej Portugalii znane pod nazwą Pastéis de Nata, czyli portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym. Niesamowity klimat tego miejsca przywołuje krótki filmik nakręcony w pośpiechu aparatem fotograficznym (zob. poniżej). Nie jest to zwykła cukierenka, ale faktycznie "fabryka", w każdym bądź razie robi wrażenie :) Grzechem byłoby tam nie wstąpić i nie skosztować tych słodkich smakołyków przy małej czarnej. Chcąc utrwalić te piękne wspomnienia zmaterializowałam ów legendarny portugalski wypiek korzystając z video instrukcji na stronie SaborIntenso.
P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego.





Składniki:
2 opakowania cista francuskiego (razem 600g )
500 ml mleka,
skórka z cytryny,
laska cynamonu,
60 g mąki,
500 g cukru,
250 ml wody,
7 żółtek,

masło do wysmarowania foremek

Dwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić na 18-20 równych kawałków. Ciastem wykleić wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyklejać począwszy od dna i kontynuując po bocznych ściankach do górnej krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka dodać mąkę rozpuszczoną w mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu przecedzić przez durszlak (będą grudki). Lekko przestudzić, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Masę budyniową wlać do wyklejonych ciastem francuskim foremek do 3/4wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym na 250°C przez 17 minut. Podawać posypane cukrem pudrem i cynamonem. Z cukru pudru można zrezygnować, bo ciasteczka są przesłodkie :)




 





7 komentarzy:

  1. Zawsze chciałam spróbować tego deseru - nie wiem, czy i kiedy wybiorę się do Portugalii, to może na razie zrobię sobie sama takie babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować wspaniale :) a ja się właśnie zbieram do zrobienia własnego ciasta francuskiego, to kupne nijak do mnie nie przemawia, ale to pewnie dlatego że jeszcze nie znalazłam w sklepie tego robionego na maśle!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności... ach, jak pięknie podane!!!
    ściskam Asiu cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyniowe babeczki... Już za sam dodatek budyniu je uwielbiam! :))) CUDO! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te tarty, Twoje wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń