piątek, 24 lipca 2015

Dżem morelowy


Morela .... jak dla mnie jeden z takich owoców, który jest bardzo przyjemny w obróbce. Najlepszy w dżemie, w połączeniu z mięsem, suszony.....na zimowe dni musi być. 
No i ten kolor :)





Składniki:
1,5 kg moreli
60 dag cukru

Morela przekroić na pól pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla z szerokim dżem zasypać cukrem. Gotować na średnim ogniu ok 30-40 minut. Morela ma być całkowicie miękka. Po tym czasie miksujemy całość na gładko. Następnie smażymy ok 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować na morko 20 minut.



4 komentarze:

  1. rzeczywiście kolor piękny :) a i pewnie do tego smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe dżemy morelowe, też zrobiłam w tym roku; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie jadłam i nie robiłam dżemu z moreli, ale przyznam, że na prawdę wygląda świetnie, kolor i konsystencja zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor ma świetny:) i na pewno jest przepyszny:)
    udanego weekendu Asiu:)

    OdpowiedzUsuń