piątek, 18 kwietnia 2014

Pasztet drobiowy z warzywami

 
Uwielbiam domowe pasztety, bo są o niebo lepsze niż te kupne ... no i wiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :)  


Składniki:
1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka),
1 skrzydło z indyka,
4 marchewki,
2 pietruszki,
kawałek selera,
1 por,
1 jajko,
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
świeża bazylia lub1 łyżka mrożonej bazylii,
1/2 pęczku zielonej pietruszki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól, pieprz.


Mięso wraz z obranymi warzywami władamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól, ziele angielskie, iście laurowe oraz kawałek pora. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W międzyczasie pora kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle i oleju. Wystudzone mięso obieramy - zostawiam tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 80 minut. Wierzch powinien się
delikatnie zrumienić.





1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda ten pasztet, musi być smaczny i bardzo aromatyczny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń