Polecam Wam zrobienie sosu karmelowego. Jest on o niebo lepszy niż sklepowy :)
Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :)
Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :(
Najbardziej lubimy jeść z nim naleśniki, ale jego zastosowanie jest ogromne :)
Niestety ma jedną wadę - szybko znika ze słoika :(
Składniki:
20 dag cukru,
20 ml wody,
40 g masła,
100 ml śmietanki 30%.
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel będzie miał złoty kolor. Trwa to kilka minut. Na tym etapie nie mieszamy i nie wkładamy paluchów, żeby spróbować, bo karmel ma bardzo wysoką temperaturę. Musicie też uważać, żeby go nie spalić, bo wtedy będzie miał gorzki smak. Następnie zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy masło, wlewamy śmietankę i mieszamy. Ponownie zagotujemy i gotujemy przez ok. jedną minutę. Gotowy karmel przekładamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki. Karmel w lodówce zgęstnieje, więc przed polaniem deseru trzeba go podgrzać.
Ingredients:
200 grams of
sugar,
20 ml of water,
40 g butter,
100 ml of 30% cream.
20 ml of water,
40 g butter,
100 ml of 30% cream.
Nigdy nie jadłam takiego domowego sosu karmelowego. Będę musiała zrobić dla porównania :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! Myślę, że jego największą wadą jest jednak kaloryczność... Ale co tam. Raz nie zawsze, zawsze nie wciąż:)
OdpowiedzUsuńZrobilam, niestety mi wyszedł bardziej mleczny.. :(
OdpowiedzUsuńNie przejmuj się, ale sos karmelowy jest mleczny, ja zanim zrobiłam idealny, miałam kilka podejść :) Możesz spróbować następnym razem dać mniej masła i śmietanki.
Usuń