czwartek, 3 kwietnia 2014

Krem limonkowy (Lime curd)


Tak jak wczoraj obiecałam dziś limonkowy curd. Jest bardziej intensywny w smaku niż cytrynowy z nutą pomarańczy, który prezentowała wcześniej. Przepis w sumie jest taki sam z tą różnicą, że jedynie cytryny zamieniłam na limonki..., no i nie ma pomarańczy :)

Składniki:
2 jaja/2 eggs,
2 żółtka/2 egg yolks,
80 g masła/80 g of butter,
160 g cukru (drobnego)/160 g of fine sugar,
sok 5 limonek (wychodzi ok. 160 ml soku)/
juice of 5 limes (it should be about 160 ml of juice)
otarta skórka z limonek/ zest ofall limes


Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki wyciśnięte z cytrusów i skórkę z limonki. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku.

Mix eggs, egg yolks and sugar with a egg whip to connect the components. Cook over low heat constantly stirring. After a while add the butter, squeezed juice and zest and continue cooking over a low heat until the mixture thickens stirring constantly. Pass the hot curd through a sieve. Wait till the curd cools and put in the fridge.






2 komentarze:

  1. Brzmi bosko, chyba się skuszę! Czekam na propozycję użycia takiego masło/sosu:)) śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Martusia :) A curd możesz użyć do naleśników, sernika, bezy, deserów a ja lubię jeść curd z drodżówką:)

      Usuń