Przepis na klasyczne kopytka prezentowałam nie tak całkiem dawno, ale myślę, że warto też dla odmiany przyrządzić ich wersję ze szpinakiem w połączeniu z pysznym sosikiem śmietankowo-cebulowym. Jeśli ktoś mocno preferuje włoskie klimaty, to w zasadzie możemy uznać, że szpinakowe kopytka, to inaczej szpinakowe gnocchi :) Specjalnie dla tych wszystkich dziś serwujemy 'gnocchi di patate e spinaci'. Może komuś jako takie będą bardziej smakowały, ale dla nas jakkolwiek by ich nie nazywać, to są po prostu przepyszne, mniam :)
Składniki:
80 dag obranych ziemniaków,
1 jajko,
20 dag mrożonego szpinaku,
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
oliwa.
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Szpinak wrzucamy do rondelka z oliwą i chwilę przesmażamy na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a następnie studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szpinak, mąki, jajko i wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości 3 cm. Partiami wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Sos śmietankowo-serowy:
2 cebule,
150 ml smietanki 30 %,
50 ml bulionu lub wody,
100 g serka topionego,
sól, pieprz, oliwa,
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie. Następnie wlewamy śmietankę i bulion oraz serek topiony. Wszytko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gotowym sosem polać kopytka.
Potato and Spinach Gnocchi / Gnocchi di patate e spinaci
Ingredients:
800 gram of peeled potatoes,
1 egg,
200 grams of frozen spinach,
2 cups of wheat flour,
2 tablespoons of potato flour,
olive oil.
800 gram of peeled potatoes,
1 egg,
200 grams of frozen spinach,
2 cups of wheat flour,
2 tablespoons of potato flour,
olive oil.
Boil the
potatoes and leave to cool. Put frozen spinach into the saucepan with
the olive oil and simmer until
the water evaporates and then and leave to cool. Use a potato ricer to finely mash the potatoes.
Add the spinach, flour,
egg and Stir mixture
with a fork to combine well.Turn out
dough onto a lightly floured surface and knead until it is soft and smooth. Divide
dough into 4 to 6 pieces. Roll pieces of the dough into a long rope around one
inch (1.5 cm) in diameter. Cut the rope into gnocchi about 3 cm long. Cook in plenty of boiling, salted
water.The gnocchi
are ready when they float to the surface of the water (after 2-3 minutes).
Robiłam tydzień temu, ale z kaszą manną zamiast ziemniaków. Wypróbuję teraz tę wersję:)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj- pyszne kopytka:) a przy okazji świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają świetnie :) Zapraszam do wypróbowania mojej wersji na https://ladydonut.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń