wtorek, 5 maja 2015

Warzywna zapiekanka z beszamelem


 Lubię takie zapiekane warzywa, jest to fajny dodatek do obiadu.  Również może być oddzielnym posiłkiem :)
Ja serwuję z mięsem, naprawdę pychota :)



Składniki:
60 dag cukinii
50 dag bakłażana
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 pomidory
bazylia
zioła prowansalskie
sól, pieprz, bazylia
oliwę

Beszamel:
1 łyżka mąki pszennej (z górką)
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól

Masło rozpuścić dodać mąkę i smażyć tylko do momentu aż mąką się połączy z masłem (nie wolno spalić mąki). Następnie wlewamy mleko przyprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Cały czas mieszamy aż beszamel zgęstnieje. Gotowym od razu polewamy zapiekankę.

Cukinie, bakłażana kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut.




12 komentarzy:

  1. Pyszna i pięknie się prezentuje!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym zjadła!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na zapiekankę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w przepisie na beszamel nie wkradł się chochlik? szklanka mąki? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warzywa w wersji pieczonej, grillowanej, zapiekanej lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, zdecydowanie musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła taką zapiekankę:) Narobiłaś mi apetytu Asiu:) mogę się wprosić?:)
    całuski kochana

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie , a czy ziemniaki surowe?
    u

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie napisane jest ziemniaki ugotowane :) pozdrawiam

      Usuń