Lubię takie zapiekane warzywa, jest to fajny dodatek do obiadu. Również może być oddzielnym posiłkiem :)
Ja serwuję z mięsem, naprawdę pychota :)
Składniki:
60 dag cukinii
50 dag bakłażana
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 pomidory
bazylia
zioła prowansalskie
sól, pieprz, bazylia
oliwę
Beszamel:
1 łyżka mąki pszennej (z górką)
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Masło rozpuścić dodać mąkę i smażyć tylko do momentu aż mąką się połączy z masłem (nie wolno spalić mąki). Następnie wlewamy mleko przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Cały czas mieszamy aż beszamel zgęstnieje. Gotowym od razu polewamy zapiekankę.
Cukinie, bakłażana kroimy w plastry, solimy. Odstawiamy na 10 mniut. Pomidora również kroimy w plastry. Następnie cukinie, bakłażna przyprawiamy ziołami i pieprzem, następnie grilujemy z odrobiną oliwy. Ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Teraz warzywa układamy warstwowo. Całość polewamy beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30- 40 minut.
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPyszna i pięknie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Świetny pomysł na zapiekankę! :)
OdpowiedzUsuńw przepisie na beszamel nie wkradł się chochlik? szklanka mąki? ;)
OdpowiedzUsuńOj wkradł się :) dziękuje już poprawiłam ;)
UsuńPysznie pozdrawiam :)
UsuńWarzywa w wersji pieczonej, grillowanej, zapiekanej lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką zapiekankę:) Narobiłaś mi apetytu Asiu:) mogę się wprosić?:)
OdpowiedzUsuńcałuski kochana
Wygląda pysznie , a czy ziemniaki surowe?
OdpowiedzUsuńu
W przepisie napisane jest ziemniaki ugotowane :) pozdrawiam
Usuń