czwartek, 8 października 2015

Batoniki owsiane z czekoladą


Zdrowa przekąska z płatków owsianych z dużą ilością nasion.  Takie przekąska na pewno w ciągu dnia zaspokoi Wasz głód a z pewnością doda energii. 
 Ich dużą zaletą jest to że nie są zbyt mocno słodkie :)
Dla mnie to porcja błonnika, której nie można się oprzeć.
Nawet nie spodziewałam się że tak zasmakuje również moim dzieciom :)
Teraz codziennie mnie pytają kiedy zrobię te batoniki.... bo w ciągu dwóch dni zniknęły.


Składniki: 
270 g banana (waga po obraniu)
50 g słonecznika
50 g sezamu
20 g otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych (górskich)
1/2 szklanka płatków jaglanych
70 g żurawiny
60 g miodu
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
żurawina do posypania batoników

Nasiona lekko podprażyć na patelni, banana rozgnieść widelcem. Następnie banany i nasiona połączyć z pozostałymi kladnikami. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 wyłożyć papierem do pieczenia i przełoży masę. Wierzch wyrównać i docisną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec ok 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wraz z papierem do pieczenia lekko przestudzić, i jeszcze ciepłe pokroić na batony. Polać 1/2 przygotowanej czekolady i posypać żurawiną. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polać druga warstwę .Przechowywać w szklanym pojemniku do 3 dni.

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
30 ml mleka 3,2%
2 łyżeczki miodu
1 czubata łyżeczka masła

Mleko doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojoną czekoladę oraz miód. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie wymieszać. Czekolada będzie dość płynna, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



6 komentarzy:

  1. Takie najlepsze! Uwielbiam zabierać do szkoły :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. musze zrobić sobie takie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno zrobię!! Już zapisuję przepis;) Tylko gdzie kupujesz płatki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń