Zawsze wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania
a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :)
Składniki:
250 g maki pszennej chlebowe (typ 750)
250 g mąki pszennej (typ 650)
325 g wody
1 łyżeczka soli morskiej
150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego
Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11 wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy szczelnie formą. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, chleb musi wyrosnąć niemalże do wysokości formy. Czas wyrastania zależy od aktywnością waszego zakwasu. Po tym czasie chleb posypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec przez 40 minut. Następnie wyjąć chleb z foremki delikatnie usunąć papier do pieczenia i studzić na kratce.
Wspaniale wygląda! Zjadłabym kanapeczkę :)
OdpowiedzUsuńProszę podać rozmiary keksówki.
OdpowiedzUsuńMałe przeoczenie.. Już podałam :)
UsuńWygląda cudownie! :) Chętnie zjadłabym taką pyszną kromeczkę .... :)
OdpowiedzUsuńMusze go upiec-koniecznie:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana
Prosty, ale za to jaki pyszny:)
OdpowiedzUsuńMa idealny miąższ :)
OdpowiedzUsuńa jak robisz zaczyn
OdpowiedzUsuńTu podaje cały proces przygotowania zakwasu http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/11/zakwas-zytni.html
Usuń