poniedziałek, 19 października 2015

Chleb pszenny na zakwasie


 
Zawsze wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania
 a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :)






Składniki:
250 g maki pszennej chlebowe (typ 750)
250 g mąki pszennej (typ 650)
325 g wody
1 łyżeczka soli morskiej
150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego

Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką z hakiem ok. 5 minut lub ręcznie ok 7 minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki  o wymiarach 30x11 wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy szczelnie formą. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, chleb musi wyrosnąć niemalże do wysokości formy. Czas wyrastania  zależy od aktywnością waszego zakwasu. Po tym czasie chleb posypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec przez 40 minut. Następnie wyjąć chleb z foremki delikatnie usunąć papier do pieczenia i studzić na kratce.





9 komentarzy: