wtorek, 6 października 2015

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane mmm... kto ich nie jadł a raczej powinnam zapytać kto ich nie robił?
Czasem bywają jednak kapryśne, jeśli zapomnimy użyć właściwego ziemniaka. Tak tak kochani odpowiedni ziemniak to podstawa. Dotyczy to nie tylko placków ziemniaczanych ale kopytek, klusek śląskich i innych smakołyków z ziemniaków :) Wiec ziemniak musi być sypki, nadaje się typ C lub B. Na rynku można znaleźć wiele odmian, najlepsze są te z czerwoną skórką. Ja używam 'bellarosa" ziemniak idealny do tego typu ziemniaczanych potraw. Placuszki zawsze wyjdą chrupiące :)
Unikamy ziemniaka typu A, on nadaje się wyłącznie do sałatek czy zupy.



Składniki:
1 kg sypkich ziemniaków
1 jajko
2 łyżki maki pszennej
 1 cebula
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia


Ziemniaki obrać następnie zetrzeć wraz z cebulą na najmniejszych lub średnich oczkach dodać jajko, mąkę doprawić solą i pieprzem. Wszytko dokładnie wymieszać. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Nam najbardziej smakują z cukrem :)



3 komentarze:

  1. Smak mojego dziecinstwa! Ale z cukrem albo ze śmietaną:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak byłam mała to je uwielbiałam, koniecznie z cukrem i koniecznie od babci<3

    OdpowiedzUsuń
  3. ja najbardziej lubię ze śmietaną,posypane solą :)

    OdpowiedzUsuń