niedziela, 9 marca 2014

Zupa z cieciorką


Dziś debiut zup :) Cieciorkę odkryłam całkiem niedawno i tak nam zasmakowała, że zaczęłam robić z nią różne potrawy. Na pierwszy ogień: zupa warzywna właśnie z cieciorką :)


Składniki:
0,5 kg cieciorki,
0,5 litra pomidorów z puszki,
3 marchewki,
2 pietruszki,
2 ziemniaki duże ziemniaki,
2 cebule,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz, majeranek, lubczyk,
ok. 3 l wody lub bulionu,
150 ml jogurtu naturalnego.

Cieciorkę moczymy w wodzie ok. 12 godzin przed gotowaniem. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wkładamy cieciorkę, solimy i gotujemy przez ok. 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewkę z pietruszką i smażymy ok. 5 minut. Do zupy dodajemy warzywa oraz ziemniaki i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz majeranek, lubczyk, pieprz oraz lubczyk i gotujemy 10 minut. Część zupy miksujemy (ok. 3 szklanek), aby ją zagęścić. Na koniec do zupy wlewamy jogurt :) Smacznego :)



3 komentarze:

  1. bardzo lubię takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie cieciorka niestety się nie przyjęła, choć mi bardzo smakowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam :)
    http://anotherblogaboutcooking.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń