Ja już wcześniej pisałam, zachwyciłam się ostatnio Lemon Curdem od naszych przyjaciół z USA.
Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy.
Ten ze słoiczka już dawno się skończył, więc długo nie czekając postanowiłam zrobić domowy.
Jestem nim zachwycona i na pewno będę go robić w różnych kombinacjach smakowych. Inspirowana przepisem z mojego ulubionego bloga (Moje Wypieki) wprowadziłam małą modyfikację.
Składniki:
2 jaja,
2 żółtka,
80 g masła,
160 g cukru (drobnego),
sok 1 cytryny i 1/2 pomarańczy,
otarta skórka z pomarańczy.
Jajka, żółtka i cukier mieszamy rózgą do połączenia się składników. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy masło, soki wyciśnięte z cytrusów i skórkę z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Potem przecieramy przez sito dodając otartą skórkę, która zostanie na sitku.
Zamykamy w słoiczku i chowamy do lodówki (może być przechowywany przez 2 tygodnie, ale wątpię że tyle wytrzyma :)). Doskonały do naleśników, muffin i innych słodkości.
PS. Niestety już go nie ma :( zrobiłam z nim tort, a przepis na niego już wkrótce :)
Lemon Curd with orange note - perfect for meringue, muffins, cakes, cupcakes, and other sweets
Ingredients:
2 eggs,
2 egg yolks,
80 g of butter,
160 g of fine sugar ,
juice of one 1 lemon and ½ of an orange,
orange zest.
Mix eggs, egg yolks and sugar with a egg whip to connect the components. Cook over low heat constantly stirring. After a while add the butter, squeezed juice and zest and continue cooking over a low heat until the mixture thickens stirring constantly. Pass the hot curd through a sieve. Wait till the curd cools and put in the fridge.
Koniecznie przywieź na posmakę!
OdpowiedzUsuńZobacz PS w poście :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń