czwartek, 21 sierpnia 2014

Leczo


Sezon paprykowy w pełni, więc nie mogło się obyć bez lecza :) 
Najczęściej podaję leczo z plackami ziemniaczanymi, ale jeśli wolicie lżejszą wersję, to może być też z ryżem :)


Składniki
1,2 kg pomidorów,
1,2 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej),
0,6 kg cebuli,
0,5 litra przecieru pomidorowego,
0,5 kiełbasy z szynki,
1 łyżka papryki słodkiej,
1/2 łyżeczki papryki ostrej,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka soli (wg uznania),
5 łyżek oleju.

Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju 7 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie dodajemy kiełbaskę pokrojoną w kostkę i dalej smażymy kilka minut. Następnie wrzucamy pomidory, wszystko solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę i dodajemy ją wraz z  przecierem do gotującego się lecza. Przyprawiamy słodką papryką, ostrą papryką, pieprzem, cukrem i dalej gotujemy, ale niezbyt długo, gdyż papryka nie może się rozgotować (ok. 20-30 minut). Smacznego!




Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014

Pora na pomidora!


9 komentarzy:

  1. Leczo jest pyszne, bardzo często robię je w sierpniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!! :))
    Często robię też wersję bezmięsną, za to z kabaczkiem pokrojonym w grubą kostkę i al dente.
    Twoje leczo wygląda bardzo apetycznie, chyba w sobotę ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne zdjęcia. Witam Cię w mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo z chlebkiem, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz Asiu, ja leczo uwielbiam! Miałam ostatnio w sobotę!!!
    Pozdrawiam cieplutko kochana:):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem leczowym frikiem, robię ze 3 razy w tygodniu, i wielbię zarówno wege, jak i takie z wędlinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W pełni się zgadzam. W sezonie paprykowo-pomidorowym leczo jest obowiązkowe. :) Dziękuję za dołączenie do akcji Pora na pomidora :)

    OdpowiedzUsuń