czwartek, 28 sierpnia 2014

Suszone pomidory w oleju



Ciąg dalszy festiwalu pomidorowego :) W tym roku pomidory bardzo obrodziły i okazały się być tańsze, niż w poprzednim, więc zaszalałam :) Tym bardziej, że udało mi się trafić na ostatni tydzień dobrej dla nich (przynajmniej w naszym regionie) pogody. Zrobiłam masę pomidorowych zapraw i po raz pierwszy zdecydowałam się też zrobić suszone pomidory w oleju. Już nie mogę się doczekać, żeby przekonać się, jak będzie smakował mój debiut :)


Składniki:
3 kg pomidorów Lima,
ok. 0,5 litra oleju słonecznikowego,
suszona bazylia,
suszone oregano,
czosnek,
sól,
świeży tymianek.


Pomidory przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Ułożyć na blaszce i delikatnie oprószyć solą, a obficie bazylią. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 90-100°C i suszyć do momentu, kiedy pomidorki nam się pomarszczą, ale nie będą suche na wiór (muszą być jędrne). W zależności od wielkości pomidorów trwa to nawet do 8 godzin, ale cały czas trzeba je kontrolować, żeby nie przesadzić. Potem wysuszone pomidory wkładamy do wyparzonego słoiczka (użyłam słoiczków ok. 200 ml), dodając pokrojony w plasterki jeden ząbek czosnku i jedną gałązkę świeżego tymianku. Na koniec dodajemy do każdego słoiczka szczyptę oregano i zalewamy gorącym, ale nie wrzącym, olejem słonecznikowym. Zakręcić i odwrócić do góry dnem i pozostawić tak na cały dzień.





Dieta ŚródziemnomorskaWarzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014

6 komentarzy:

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam suszonych pomidorów, ale Twoje Asiu zachwycają wyglądem i na pewno smakiem!
    Buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, no to by było coś - takie pomidory zrobić. Może jeszcze oliwa z oliwek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba niestety nie uda mi się ich zrobić w tym roku. A szkoda. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja Mama od kilku lat robi tak samo i pomidory są rewelacyjne. Twoje na pewno też będą wspaniałe :) Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Będą pyszne. Robię podobne.
    Lucyna

    OdpowiedzUsuń