W sezonie śliwkowym zawsze sięgam po ten przepis. Dostałam go kiedyś od teściowej i kiedy go wypróbowałam, okazał się hitem nie do pobicia :) Bywały sezony, że piekłam go trzy razy w tygodniu :) Znika po prostu błyskawicznie... Syn, tu dodam, że niejadek, który na wszystkie ciasta z owocami ma długie zęby, zjada naraz jeden cały rządek :) o innych rekordach nie będę się rozpisywać... spróbujcie sami :)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej (typ 550),
200 g masła,
1 szklanka cukru,
1 szklanka cukru,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
3 żółtka,
1 cukier waniliowy.
1 cukier waniliowy.
Dodatkowo:
60 dag śliwek węgierek,
Śliwki umyć i pokroić na pół.
Cukier puder do posypania.
Cukier puder do posypania.
Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy śliwki skórką do dołu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 40-50 minut.
Nie przepadam za śliwkami, ale ciasto do mnie przemawia :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis kochana... ciasto wygląda bardzo smakowicie...
OdpowiedzUsuńŚciskam serdecznie i śle słoneczne pozdrowienia Asiu
Ślicznie masz na blogu! Logo się udało, idealnie pasuje:)))
OdpowiedzUsuńA jakie kolory ma ładne!: ))
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki, to coś dla mnie! Podkradam przepis!
OdpowiedzUsuńPrędko dołączam do grona obserwatorów:))
Pozdrawiam
elenagotuje.blogspot.com
Wygląda przepysznie :) Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, tylko ta szklanka cukru to za dużo bo wyszło słodkie.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy ta temperatura nie za wysoka bo u mnie spód się troszkę wysuszył.
A tak ogólnie to rewelacja, no i bardzo szybko się je robi :)
Ja zawsze piekę w temperaturze 180 C w przepisie podał 40-50 minut, ale każdy piekarni jest inny i trzeba dostosować :)
Usuń
OdpowiedzUsuńo ciasto bardzo smakowicie się prezentuje, a ze śliwkami, to już prawdziwy hit - pozdrawiam :-)
ciasto super ja zrobilam z brzoskwiniami polecam pyszne.
OdpowiedzUsuń