poniedziałek, 21 marca 2016

Chleb pszenny najlepszy

 
Jest to najlepszy pszenny chleby jaki dotąd upiekłam. Cudowna chrupiąca skórka, 
struktura, no i ten smak. Sekretem tego chleba jest pieczenie w garnku żeliwnym i długie wyrabianie. 
Idealny na świąteczny stół, na pewno zachwyci niejednego smakosza podczas rodzinnego spotkania.
Ten  wspaniały przepis znalazłam u Pawła&Magdy


Składniki:
600 g mąki pszennej (typ 650)
360 g wody
2 łyżeczki soli
2łyżeczki cukru
25 g drożdży świeżych

Dodatkowo:
mąka do posypania chleba
duży garnek żeliwny (4,5 l)

Drożdże pokruszyć dodać, jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i 150 ml wody. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto ok 15 minut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie ok 20 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć. Formujemy podłużny  bochenek, boki ciasta zawijamy do środka i układamy na papierze do pieczenia posypanego delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 40-50 minut do wyrośnięcia. Na ok 30 minut przed końcem wyrastania wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywą do piekarnika i ustawiamy tem. 230 C. Gdy chleb już wyrośnie delikatnie oprószamy go mąką i nacinamy nożem wzdłuż i w szerz. Bardzo ostrożnie wyciągamy garnek zdejmujemy pokrywę i przekładamy wraz z papierem do pieczenia, zakrywamy pokrywą i przekładamy do piekarnika. zmniejszamy tem do 220C i pieczemy chleb przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zmniejszamy tem. do 210 i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Wyjmujemy chleb z garnka i studzimy na kratce minimum 1 godzinę.


7 komentarzy: