Takie ciasta znikają u mnie w domu w tempie ekspresowym.
Jeszcze ciepłe zostało pochłonięte w połowie :)
P.S W tym tygodniu będzie truskawkowo :)
Jutro zapraszam na szybki dżem a w piątek na torcik sernikowy.
Jutro zapraszam na szybki dżem a w piątek na torcik sernikowy.
Składniki na ciasto 20x30:
1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550),
100 g masła,
1/2 szklanka cukru,
1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanka cukru,
1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
2 żółtka,
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych
ok. 70 dag truskawek.
Kruszonka:
150 g maki pszennej
70 dag cukru
100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki zagnieść palcami na drobne okruszki.
Mąkę
należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe
składniki. Wszytko dokładnie zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok 60 minut. Studzimy na kratce.1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych
ok. 70 dag truskawek.
Kruszonka:
150 g maki pszennej
70 dag cukru
100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki zagnieść palcami na drobne okruszki.
Najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam wpis od razu wiedziałam, że napiszę "najlepsze", ale widać Sosna mnie tu uprzedził; D
OdpowiedzUsuńOj Asiu, ale to twoje ciasto wygląda bajecznie!!! Moje właśnie wyjęłam z piekarnika i polałam lukrem:)
OdpowiedzUsuńcałuski :)
Ciasto wygląda bardzo apetycznie (przed pieczeniem też pięknie!). Z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto zawsze będzie rewelacyjne:)) Marzy mi się kawałek i to dość spory:))
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Truskawkowe szaleństwo <3
OdpowiedzUsuńPyszne :) i jak musiało pachnieć :D
OdpowiedzUsuńMmm, u nas też takie za długo nie stoją... Pycha!
OdpowiedzUsuńPychotka - uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń