wtorek, 9 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i kruszonką


Takie ciasta znikają u mnie w domu w tempie ekspresowym. 
Jeszcze ciepłe zostało pochłonięte w połowie :)
P.S  W tym tygodniu będzie truskawkowo :) 
Jutro zapraszam na szybki dżem a w piątek na torcik sernikowy.





Składniki na ciasto 20x30:
1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550),
100 g masła,
1/2 szklanka cukru,
1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1, 1/2  łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
2 żółtka,
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
2 łyżki płatków migdałowych
ok. 70 dag truskawek.

Kruszonka:
150 g  maki pszennej
70 dag cukru
100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki zagnieść palcami na drobne okruszki.

Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść  Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok 60 minut. Studzimy na kratce.



9 komentarzy:

  1. Jak zobaczyłam wpis od razu wiedziałam, że napiszę "najlepsze", ale widać Sosna mnie tu uprzedził; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj Asiu, ale to twoje ciasto wygląda bajecznie!!! Moje właśnie wyjęłam z piekarnika i polałam lukrem:)
    całuski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie (przed pieczeniem też pięknie!). Z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto zawsze będzie rewelacyjne:)) Marzy mi się kawałek i to dość spory:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho :) Truskawkowe szaleństwo <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne :) i jak musiało pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, u nas też takie za długo nie stoją... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka - uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń