Cóż mogę napisać..., to jest jedno z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest mega wilgotne i można je jeść w dużych ilościach :) przynajmniej ja tak potrafię :) Nie będę się rozpisywać za dużo, po prostu je upieczcie :)
Składniki na ciemną masę:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanka oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Masa twarogowa:
50 dag twarogu
125 g masła
2 duże jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg przecisnąć przez praskę. Cukier utrzeć z masłem i żółtkami a następnie dodawać partami twaróg. Dokładnie zmiksować. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciemne ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na to nakładać łyżką masę serową (punktowo). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 160-170°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od Waszych piekarników. Ja zawsze sprawdzam po godzinie czy ciasto się upiekło.
Obłęd! Uwielbiam takie ciasta. Na pewno upiekę :)
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do tego ciasta i ciągle robię inne, a wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńCielaczka robiłam już nie raz, jest super :)
OdpowiedzUsuńZachwyca wyglądem. Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super i smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńU mnie takie ciacho stoi pod nazwą "Sernik czeski" :D
Robiłam je o tutaj -> http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2013/07/serniczek-czeski.html
Pozdrawiam :)
Odkąd pamiętam zawsze gdy mama piekła je na niedzielę szukała w starych gazetach przepisu na "Izaurę" i pod taką nazwą ja znam to ciasto. Co nie zmienia faktu, że jaką nazwę by nie miało i tak jest jednym z moich ulubionych :)
UsuńU mnie też mówiło się na to ciasto Izaura 😉😋😋
UsuńMoże lepiej jednak nie zjadać dużych ilości ciasta... ;) Ale wygląda super!
OdpowiedzUsuńAsiu, dziękuję za przypomnienie! Kiedyś bardzo często go piekłam, ale jakoś tak o nim zapomniałam. Teraz to muszę upiec cielaka, koniecznie!!! Twoje wygląda przepięknie i smacznie!
OdpowiedzUsuńmiłego dnia, buziaki
Robiłam je kiedyś, tylko z nieco innego przepisu. Smakowite :)
OdpowiedzUsuńNazwa niezachęcająca ale wygląd już zdecydowanie tak!!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiego ciasta……muszę spróbować ….i to koniecznie
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Moja Babcia robi takie ciasto, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNazwę ma doprawdy uroczą :)
OdpowiedzUsuńA wygląda kusząco :)
Cudownie apetyczny ten Twój "cielaczek"! :)
OdpowiedzUsuńJaka ładna nazwa :) Wygląda pysznie i jestem pewna że tak też smakuje!
OdpowiedzUsuńZnam i lubię :) Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńwitam, będę piekła to ciasto, powiedz jakiego twarogu użyłaś?
OdpowiedzUsuńTakie na wagę (z kostki) nie z wiaderka.Pozdrawiam :)
Usuńok, dzięki, to jest właśnie ważne, dam znać, pozdrówka :)
Usuńfajne:)
OdpowiedzUsuńJa używam twaróg z wiaderka i wychodzi wyśmienite!!!
OdpowiedzUsuńte ciasto tez nazywają izaura
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych!!!dziekuje za przepis!!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :)
Usuńkojarzy mi się z dzieciństwem- moja mama ma zacięcie do takich ciast :)
OdpowiedzUsuńWypróbowane - bardzo puszyste i smaczne! Pozdrawiam-Kasia
OdpowiedzUsuńSuper wygląda!!! Napewno je zrobię. ☺ A czy można by było dodać kawałki brzoskwini z puszki na białą masę?
OdpowiedzUsuńMyślę że raczej nie, nigdy nie próbowałam owoców w tym cieście, ono jest dość ciężkie i myślę że brzoskwinie mogły by opaść. Pozdrawiam
UsuńA ja mam pytanie jak ustawiony jest piekarnik góra- dol czy może tylko od dołu Czy jeszcze inaczej ?
OdpowiedzUsuńGrzanie góra-dół.Pozdrawiam
UsuńSer półtłusty,tłusty czy chudy? Masło roztopione czy miękkie?
OdpowiedzUsuńSer najlepiej półtłusty.Pozdrawiam
UsuńJutro próbujemy! Mam nadzieję, że tak smakuje jak wygląda ☺
OdpowiedzUsuńWitam przepisalam przepis i bede piekla.Slinka leci
OdpowiedzUsuńFajne ciasto. Twaróg zawsze mam w lodówce, ale ciasto z tym składnikiem widzę po raz pierwszy... Chętnie upiekę!
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam. Jest pyszne i proste w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, ale zmarnowałam tylko produkty - ZAKALEC...NIE POLECAM.
OdpowiedzUsuńMogło nie wyjść z wielu powodów, nie podawaj się :)
UsuńCo z dżemem? Nie ma w przepisie jak użyć dżem.
OdpowiedzUsuńjest napisane wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Pozdrwiam
UsuńMi nie wyszedł..
OdpowiedzUsuńJa właśnie zabieram się za zrobienie tego ciasta :). Kupiłam nawet tutaj https://duka.com/pl/agd/miksery niedawno nowy mikser i mam nadzieję, że ciasto się uda :)
OdpowiedzUsuń