środa, 21 maja 2014

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi



Pierwszy raz ciasta marchewkowego miałam okazję spróbować na imprezie urodzinowej u przyjaciółki :) Oczywiście poprosiłam o przepis i od tamtej pory ciasto to stało się naszym domowym przysmakiem :) Wilgotne, aromatyczne, z czekoladową polewą... czy może być coś lepszego na chandrę :)

Składniki:
4 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka oleju rzepakowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
4 duże marchewki (ok. 0,5 kg),
1 szklanka orzechów włoskich (łuskanych).

Polewa:
100 g śmietanki,
100 g gorzkiej czekolady.

Śmietankę podgrzewamy - musi być gorąca. Zdejmujemy ją z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i odstawiamy na ok. 3 minuty, a następnie mieszamy, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną polewamy ciasto.

Jaja, mąkę, olej, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę miksujemy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz posiekane orzechy i mieszamy ręcznie. Przekładamy do formy o 30 cm x 20 cm (ja użyłam ciut większej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 1 godzinę. Ciasto studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.




2 komentarze:

  1. Ciasto wyszło, ale szalu nie robi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszlo pyszne jest bardzo łatwe i szybkie ....

    OdpowiedzUsuń