Truskawki nie tylko do ciasta... tak powinien brzmieć tytuł tego posta :)
Truskawki wspaniale komponują się także w potrawach wytrawnych, w szczególności dobrze wypadają w sałatkach, takich właśnie prostych i pysznych na zielonym tle :)
Wystarczą trzy składniki... rukola, truskawki i ser :) Tym razem polecam ser cypryjski ser Halloumi z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego - doskonały do grillowania - idealny do podania na ciepło, więc nie czekajcie aż wystygnie :)
Składniki:
100 g rukoli
220 sera Halloumi
20 dag truskawek
oliwa
Dressing:
1/2 sok z cytryny
1 łyżeczka czubata miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wymieszać rózgą.
Na talerzu rozłożyć rukolę oraz pokrojone na pół truskawki. Ser Halloumi pokroić w niezbyt grube plastry, spryskać oliwą, a następnie grillować. Ułożyć ciepły ser na rukoli. Polać dresingiem i zajadać :)
Ale sałatka! Muszę taką zrobić! :)
OdpowiedzUsuńOj Asiu, no teraz to mi dogodziłaś! Zrobię na sto procent! Mam nadzieję, że wyjdzie mi taka piękna jak Tobie:)
OdpowiedzUsuńpięknego weekendu:)
Pięknie, kolorowo i smacznie- tak ma właśnie być na wiosnę; )
OdpowiedzUsuńNie łączyłam nigdy halloumi z truskawkami. Bardzo chętnie to zrobię, bo to wyjątkowo "moje" połączenie, uwielbiam truskawki, na które akurat jest sezon no i mam opakowanie sera halloumi w lodówce. Już dawno nic mnie aż tak nie zainspirowało do bezpośredniego działania! Dziękuję i pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńPysznie i tak kolorowo - cudownie!
OdpowiedzUsuńZnakomita! Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam ta sałatkę na kolacje... Zjedliśmy ze smakiem jest przepyszna mam ochotę na więcej ale niestety nic nie zostało 🥰
OdpowiedzUsuń