środa, 22 czerwca 2016

Chili con carne


"Chili con carne" znaczy ni mniej nic więcej jak: "papryka z mięsem"
 potrawa amerykańska o wyraźnym pikantnym smaku. 
Serwowana najczęściej z ryżem u mnie w wersji z tortillą. 




Składniki:
60 dag wołowiny zmielonej
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka żółta
1 puszka fasoli wraz zalewą
1 puszka pomidorów z puszki
2 średnie cebule
3 żabki czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1- 2 łyżeczki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cebulę i zeszklić następnie dodać czosnek i chwilę smażyć następnie dodać mięso i je przesmażyć. Mięso posolić dodać pieprz, przykryć i dusić ok 20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojone z puszki pomidory i koncentrat. Potrawę przyprawić kuminem, oregano,chili, paprykę słodką i ostrą,zagotować. Przykryć i dusić kolejne10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać fasolę wraz z zalewą, dodać do smaku cukier i dusić 7 minut.



4 komentarze:

  1. mój mąż uwielbia to danie,zwłaszcza jesienią

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda szalenie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie!!! Uwielbiam takie dania!
    pozdrawiam i ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie to must have na jesień i zimę, uwielbiamy w domu<3

    OdpowiedzUsuń