poniedziałek, 20 czerwca 2016

Maślany placek drożdżowy z truskawkami


Truskawki królują u nas pod każdą postacią w sałatkach, koktajlach, 
pierogach no i oczywiście w ciastach :)
 A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu. 
Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny.




Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży 
50 g cukru
1 duże jajko
250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego
110 g miękkiego masła

Kruszonka:
80 g masła
120 g mąki pszennej 
50 g cukru
Masło pokroić w kostkę dodać do mąki i cukru rozcierać palcami do momentu, aż powstaną okruszki.

Dodatkowo:
500 - 600 g truskawek
100 g masła
(truskawki wybierajmy mniejsze i jak najmniej wodniste)

Z mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 czubatych łyżek mąki zrobić zaczyn i dostawić na 10 minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałej mąki wraz z cukrem jakiem i masłem. Wyrobić gładkie ciasto ok. 10 minut. Ciasto bo wyrobieniu jest mięciutkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 35x40, wcześniej wysmarowaną masłem, delikatnie dłońmi rozprowadzić na blaszce. (ja piekę to na blaszce która jet dołączona do piekarnika) Ciasto przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w ciasto delikatnie wciskać masło pokrojone w kostkę. Na to nałożyć truskawki przekrojone na pół (przekrojeniem do góry) Całość posypać kruszonką. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C na 40 minut. Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypać cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię. Ja dziś upiekłam jogurtowe z porzeczkami:)
    ściskam Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mąkę pszenną mogę zastąpić inną? Np. żytnią albo kokosową? :) Czy to nie będzie już to samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasta drożdżowe bardzo lubią mąkę pszenna,nie radziłbym na pewno mąki żyniej do tego typu wypieku, można spróbować pół na pół pszenna i kokosowe.

      Usuń