pierogach no i oczywiście w ciastach :)
A drożdżówka z truskawkami no to musowo raz w tygodniu.
Jest puszysta i mega maślana. Numer jeden tej wiosny.
Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
50 g cukru
1 duże jajko
250 ml ciepłego mleka ale nie gorącego
110 g miękkiego masła
Kruszonka:
80 g masła
120 g mąki pszennej
50 g cukru
Masło pokroić w kostkę dodać do mąki i cukru rozcierać palcami do momentu, aż powstaną okruszki.
Dodatkowo:
500 - 600 g truskawek
100 g masła
(truskawki wybierajmy mniejsze i jak najmniej wodniste)
Z mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i 3 czubatych łyżek mąki zrobić zaczyn i dostawić na 10 minut. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałej mąki wraz z cukrem jakiem i masłem. Wyrobić gładkie ciasto ok. 10 minut. Ciasto bo wyrobieniu jest mięciutkie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 35x40, wcześniej wysmarowaną masłem, delikatnie dłońmi rozprowadzić na blaszce. (ja piekę to na blaszce która jet dołączona do piekarnika) Ciasto przykryć ręcznikiem bawełnianym i odstawić na 15 minut. Po tym czasie w ciasto delikatnie wciskać masło pokrojone w kostkę. Na to nałożyć truskawki przekrojone na pół (przekrojeniem do góry) Całość posypać kruszonką. Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C na 40 minut. Jeszcze ciepłą drożdżówkę posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię. Ja dziś upiekłam jogurtowe z porzeczkami:)
OdpowiedzUsuńściskam Asiu:)
Bardzo letni placuszek ;)
OdpowiedzUsuńCzy mąkę pszenną mogę zastąpić inną? Np. żytnią albo kokosową? :) Czy to nie będzie już to samo?
OdpowiedzUsuńNiestety ciasta drożdżowe bardzo lubią mąkę pszenna,nie radziłbym na pewno mąki żyniej do tego typu wypieku, można spróbować pół na pół pszenna i kokosowe.
UsuńPrześliczne ciasto!:)
OdpowiedzUsuń