czwartek, 31 lipca 2014

Karkówka zapiekana z ananasem


Według mojego męża, karkówka to najbardziej smakowity kawałek wieprzowego mięsa... każdy mięsożerca wie o czym mowa :)
Można ją przyrządzać na słodko, na ostro i co nam tylko fantazja podpowie...
Tą wersję zrobiłam na uroczystą kolację z okazji naszej rocznicy ślubu.
Mąż był zachwycony :)


Składniki:
80 dag karkówki,
8 plastrów ananasa,
2 łyżeczki musztardy,
4 łyżeczki płynnego miodu,
1 łyżeczka słodkiej papryki ,
1 łyżeczka kolendry (w ziarenkach),
sól, pieprz,
1 łyżka oleju rzepakowego.

Dodatkowo: olej do natłuszczania formy.

Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry i każdy z plastrów przekrawamy na pół. Delikatnie rozbijamy każdy kawałek mięsa. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy musztardę, miód, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. W miedzyczasie każdy plaster ananasa kroimy na 4 części, a w moździerzu rozcieramy kolendrę.  Mięso układamy w natłuszczonej formie i na każdym kawałku mięsa układamy po 2 kawałki ananasa. Całość oprószyć pozostałą papryką oraz roztartą kolendrą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy przez 1 godzinę (naczynia nie zamykamy).


10 komentarzy:

  1. Lubię mięso z ananasem, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie !!! Strasznie intryguje mnie ten ananas, jeszcze nie próbowałam takiego połączenia ale wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam białą kiełbasę z ananasem i była przepyszna! Taką karkóweczkę chętnie bym zjadła - zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mięsa podane na słodko! twoja propozycja Asiu bardzo mi się podoba:)
    buziaki kochana:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Wieprzowina i owoce to jeden z moich ulubionych zestawów.
    Piękne i apetyczne zdjęcia. Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuję, że to byłby obiad dla mojego Męża, lubi i karkówkę i ananasy.

    OdpowiedzUsuń
  7. połączenie mięsa z ananasem jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karkówka pyszna!! Zrobiona, zjedzona i już na blogu :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam, świetny przepis. Karkówka wyszła idealna!

    OdpowiedzUsuń