To kaszotto podbiło kubki smakowe mego męża, ale i dzieci jadały je do ostatniej łyżeczki :)
Zdrowa dynia i cukinia, które mam jeszcze z zapasów wrześniowych na pewno posłużą mi do niejednego obiadu ...
Zdrowa dynia i cukinia, które mam jeszcze z zapasów wrześniowych na pewno posłużą mi do niejednego obiadu ...
Składniki:
200 g dyni (użyłam piżmowej, waga po obraniu)
200 g cukinii (obranej i wydrążonej, waga po obraniu)
350 g filetu z kurczaka
1 średnia czerwona cebula
1 mała biała cebula
1 średnia marchewka
1 ząbek czosnku
1 szklanka kaszy pęczak
2 1/2 - 3 szklanek bulionu warzywnego
2 cm imbiru
1 łyżka masła
3- 4 łyżki oleju
sól, pieprz
Dynie, cukinie pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Obie cebule drobno pokroić. Na patelni pogrzać dwie łyżki oleju dodać cebulę i zeszkli następnie dodać stary imbir i chwilę smażyć następnie wrzucić marchewkę, całość posolić, przyprawić pieprzem. Wszytko dokładnie wymieszać i dusić ok 3-5 minut ( w trakcie duszenia dodajcie łyżkę wody) Kolejne dojemy dynie i cukinie całość przyprawiamy solą i pierzem. Dusimy do momentu aż warzywa lekko zmiękną, nie mogą się rozgotować. W międzyczasie filet z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka wraz przesiekanym czosnkiem tylko do momentu aż się zetnie, przykrywamy pokrywą i dusimy ok 5 minut na najniższej mocy palnika (kurczak dzięki temu będzie soczysty) Gdy warzywa będą gotowe przekładny je bok a na tej samej patelni dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy przepłukany pęczak, smażymy 2-3 minuty następnie zlewamy bulionem w małych porcjach, Następną porcję bulionu dolewamy gdy wchłonie się poprzednia, cały czas mieszamy kaszę, a na koniec dodajemy łyżkę masła. Po ok 20 minutach pęczak będzie gotowy dodajemy nasze warzywa , kurczaka i wszytko dokładnie mieszamy, chwilę razem smażymy. Podajmy z twardym serem. Pycha :)
Ciekawy przepis, danie pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Piękne kolory na talerzu, zjadłabym takie kaszotto na pewno;)
OdpowiedzUsuńPoproszę porcję bez mięcha;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie połączenie tych składników po prostu pycha. Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)