Lubicie soki z czarnej porzeczki ? Dla mojej rodziny jesienią nie ma nic lepszego niż szklaneczka wody z domowym sokiem. Odkąd moje dzieci w okresie jesienno-zimowym każdego dnia piją różne moje soki z owoców, to nie chorują :) no bo to w końcu bomba witaminowa :) W tym roku przerobiłam już 8 kg porzeczek :) Zrobiłam pyszny dżemik, konfiturę, naleweczkę..., a dziś zapraszam na soczek :)
Składniki:
2 kg porzeczek,
1 kg cukru.
Do sokownika wsypujemy porzeczki i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Ja czekam, aż cały sok spłynie, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie przelewam do butelek o pojemności 330 ml. Pasteryzujemy na mokro 20 minut.
ja też zrobiłam już sok porzeczkowy, nie wyobrażam sobie moich przetworów bez tego smakołyku, naturalna witamina C:)
OdpowiedzUsuńSok z porzeczek jeszcze przede mną w tym roku :) ale robię w taki sam sposób i też bardzo go lubię. Ma śliczny kolorek <3
OdpowiedzUsuńAch, jak ja go lubię.... śliczne, apetyczne, soczyste fotki Asiu!
OdpowiedzUsuńmilutkiego weekendu kochana
Uwielbiam taki sok :) ! Ale jeszcze sama nigdy nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńfajnie ale ten sok robi mi się ze 3 godz przez sokownik Czy jest jakiś szybszy sposób
OdpowiedzUsuńMożna zagotować owoce razem z cukrem i tak gotować ok. pół godziny do godziny. Następnie zlać powstały sok i odcisnąć owoce przez gazę do buteleczek i pasteryzować. Uważam jednak, że sok z sokownika jest najsmaczniejszy choć czasochłonny. Pozdrawiam :)
UsuńZ czarnej porzeczki uwielbiam!! Żałuję że nie mam sokownika, znacznie ułatwia życie :)
OdpowiedzUsuńtaki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńO pyszności, jak ja uwielbiam sok z czarnej porzeczki!!! :)
OdpowiedzUsuńObróbka termiczna żywności, np. pasteryzacja czy zwykłe gotowanie, powoduje, że ta witamina jest niemal całkowicie tracona.
OdpowiedzUsuńhttp://bonavita.pl/witamina-c-nie-tylko-wysoka-temperatura-moze-powodowac-jej-straty
Każdy produkt spożywczy poddany obróbce termicznej powoduje straty witamin, ale wolę podać taki sok dzieciom niż marketowy,tu wiem na 100 % jaki skład bez sztucznych dodatków.Pozdrawiam
UsuńKurde, ale po co w ogóle gotować ten sok, naprawdę nie rozumiem? Nie lepiej wycisnąć świeży sok, albo zasypać owoce cukrem? Szkoda tych witamin, jeżeli chcecie go dłużej trzymać, to krótka pasteryzacja powinna w zupełności wystarczyć.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.