wtorek, 13 grudnia 2016

Świąteczny chleb pszenno-żytni z bakaliami


Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego chleba i dlatego z tej okazji powstał  przepis na chleb świąteczny z orzechami, żurawiną na zakwasie żytnim. Myślę, że nawet najbardziej zbiegani znajdą czas na upieczenie domowego pieczywa. Zwłaszcza, że nie wymaga od nas żadnego zarabiania, formowania, składnia. Wystarczy wymieszać składniki i już :) W domu zapach roznosił się wszędzie.
Oczywiście jak chcecie dać więcej nasion czy dowolnych bakalii to wszytko zależy od waszych preferencji, możecie zaszaleć :)



Składniki:
500 g maki pszennej chlebowej typ 650 lub 750
150 g bardzo aktywnego zakwasu
400-450 g letniej wody w zależności od rodzaju mąki
1,5  łyżeczki soli morskiej
2 łyżki słonecznika
2 łyżki dyni
2 łyżki żurawiny
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki otrębów owsianych

Wszystkie sypkie składniki wymieszać w mice dodać dodać zakwas i wodę i ponownie wymieszać tylko do połączania składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć szczenie folią spożywczą. Ostawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzin lub dłużej, chleb musi wyrosnąć do wysokości keksówki. Mój chleb wyrastał 2,5 godzin. Piec w nagrzanym piekarniku w 210 C przez 1 godzinę. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.

2 komentarze: