Trochę pracy przy nich jest, a raczej stania :)
Kruche i rozpływające się w buzi :)
Amatorów właśnie na taką krówkę u mnie w domu jest wielu ... :)
Składniki:
2 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka cukru białego
1 szklanka cukru trzcinowego
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem, doprowadzamy do wrzenia następnie zmniejszamy moc palnik i gotujemy aż masa zgęstniej, cały czas mieszając. Trwa to ok 1,30 godziny. Im dłużej gotujemy masę tym bardziej krucha będzie krówka. Gorącą masę przelewamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach 21x21 wysmarowanego masłem. I zostawiamy aż masa przestygnie. Następnie kroimy dowolnie. Ja zawijam je w papier do pieczenia i przechowuje w szklanym lub ceramicznym pojemniku.
Jeśli chcecie mieć krówkę ciągutkę gotujcie masę krócej;
Jeśli chcecie mieć krówkę ciągutkę gotujcie masę krócej;
Kocham krówki!!!! Twoje wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńJestem krówkożercą zapiekłym, ale najbardziej to lubię mordoklejki ;)
OdpowiedzUsuńNo tez takie smakuja najlepiej
UsuńOd samego patrzenia mi słodko :D
OdpowiedzUsuńLubię właśnie te kruche :) Sama nigdy nie robiłam, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńKocham krówki! To moja druga słabość zaraz po sernikach! Jadłabym tonami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam krówki - no i teraz będę musiała zrobić... :)
OdpowiedzUsuńRobiłam wiele razy i znikają momentalnie. Szkoda tylko, że trzeba długo stać i mieszać:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krówki- ciągutki, czy jak ja to mówię mordoklejki ;) Wypróbuje przepis ;)
OdpowiedzUsuńKocham krówki... więc kochana, chyba zjadłabym je wszystkie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają!!!!
cudownego tygodnia, całuski:)
Ale fajna domowa słodycz!
OdpowiedzUsuńuwielbiam krowki ;))
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńGotować półtorej godziny ?
OdpowiedzUsuńtak, gotować 1,3 godziny
UsuńNie wiem czy poszedł poprzedni komentarz, bo go nie widze... pytałam o czas gotowania jesli to miałaby byc krówka "ciagutka" ?
OdpowiedzUsuńJeśli ma być krówka ciągutka to tak ok 1 godziny. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za przepis... pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńdomowe, ale pyszności! :)
OdpowiedzUsuńMniam !!!! Czy mleko koniecznie musi być 3% :) bo mam 2% w lodówce i muszę je zużyc :)
OdpowiedzUsuńPowinno dać się tłuste mleko, inni nawet krówki robią na mleku skondensowanym czy śmietance kremówce z dodatkiem masła...moja wersja jest lżejsza, myślę że możesz spróbować, ale lepiej użyć mleka 3,2%. Pozdrawiam
UsuńA jakbym chciała zrobić z podwójnej porcji to gotuję nadal 1,5 h ? :)
OdpowiedzUsuńCzas gotowania trzeba trochę wydłużyć, ale można użyć szerokiego rondla, wtedy czas gotowania będzie zbliżony. Pozdrawiam
UsuńBuuu a mnie sie to zwarzylo...
OdpowiedzUsuńRewelacja, zrobię dziecku:)
OdpowiedzUsuńDomowa krówka kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa... Jak to dobrze, że pod ręką mam słodycze z logo dla firm, które tak chętnie zamawia mój szef. Będę mogła skonsumować karmelkowy łakoć przy porannej kawie w pracy. Warto czasami rozpieszczać się takimi małymi przyjemnościami.
OdpowiedzUsuń