środa, 3 września 2014

Pasztet z cukinii


 Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam warzywnego pasztetu, ale po tym wiem na pewno, że w przyszłości będę różne różne jego wariacje :) Niestety jednak nie za często, bo rodzinka choć nie wzbrania się od warzyw, to raczej jest mięsożerna :)


Składniki:
8o dag cukinii,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 średnie marchewki,
5 łyżek kaszy manny lub bułki tartej,
5 łyżek otrębów owsianych,
3 jajka,
1, 5 łyżeczki soli,
1 łyżka majeranku,
pieprz,
olej do przesmażenia cebuli.

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut, aby cukinia puściła wodę. W międzyczasie marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć cukinię. Dodać cebulę, kaszę mannę, otręby i marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 175°C przez 1 godzinę.



12 komentarzy:

  1. ciekawy:) nie jadłam takiego pasztetu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, musi być naprawdę pyszny!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach Asiu... i znów coś pysznego Nam serwujesz:) Wyglada przepysznie:)
    Ściskam i buziaki ślę

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda! Do wypróbowania! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy kasza manna/bułka tarta są tu konieczne? czy zamaist tego można dac więcej otręb, albo coś co będzie bardziej dietowe?
    z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamiast kaszy manny lub bułki tartej dać zmielone płatki owsiane z otrębami, muszą być w pasztet takie składniki które zwiaża całość.Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Czy kasza ma być ugotowana czy surowa?

    OdpowiedzUsuń
  8. a jajka po protu zmieszać z całością?

    OdpowiedzUsuń