poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Sałatka z roszponki i kurczaka "Gorące udka" / Mâche Salad with Hot Chicken Thighs and Creamy Dressing


Przepis na kolejną sałatkę był inspirowany czerwonymi papryczkami chili w zalewie z oliwy z oliwek (produkt dostępny w Lidlu). Najpierw miał być kurczak na ostro, na jakiś azjatycki sposób, ale nie odważyliśmy się podjąć ryzyka... by go spożyć. Tu oszczędzę szczegółów... prawdę mówiąc w tym przypadku fantazja mojego męża nieco zawiodła i popłynęła w rejony dalekie i nieakceptowalne dla naszych kubków smakowych, że o dzieciach nie wspomnę :) Na całe szczęście zawsze myśli on dwutorowo i na bazie tego samego produktu i tym razem przygotowaliśmy coś jeszcze, zatem honor został ocalony :) i nie musiał oddać fartucha :)


Składniki:
Filety z 4 udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent),
3-4 łyżeczki czerwonej papryczki chili w zalewie z oliwy z oliwek,
1 opakowanie roszponki (100 g),                                        
15-20 pomidorków koktajlowych,                                                                         
Ogórek świeży (zostanie użyty kawałek). 

Dressing:
3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
1 ząbek czosnku,
szczypta soli,
Wszystkie składniki wymieszać.

Filety z udek kurczaka solimy i marynujemy w papryczce chili, po czym smażymy na złocisty kolor (a w zasadzie złocisto-czerwony w tym przypadku). Po wystygnięciu mięsa, kroimy je w plasterki i układamy na wyłożonej na duży talerz roszponce, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i plasterki ogórka. Polewamy dresingiem i niezwłocznie spożywamy pomrukując z rozkoszy :)


Ingredients:
4 Deboned Chicken Thighs without skin (chicken breast can be also used as equivalent),
3-4 tablespoons of minced red chilies in oil olive (Peperoncini macinati),
100 g of (lamb's lettuce),
15-20 of cocktail tomatoes,
about half of cucumber.

Dressing:
3 tablespoons of yogurt,
1 tablespoon of mayonase,
1 clove of garlic,
pinch of salt,

Put the salted chicken thighs into marinate of minced red chillies in oil olive for about an hour and then fry it. Slice the meat and when it’s cooled. Place the Corn Salad in a large salad bowl. Top with sliced chicken hot thighs, halves of cocktail tomatoes and slices of cucumber. Drizzle the dressing over the salad.


6 komentarzy:

  1. a ja nigdy nie jadlam i jestem strasznie ciekawa smaku :)
    Ps. Przepiekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał! to najiękniejsza sałatka jaką widziałam od niepamiętnch czasów! w smaku też zapewne pyszna..

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie przed chwilą skończyliśmy jeść :) naprawdę wyszła genialna:) gratuluję przepisu i cudownych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło :) Zapraszam częściej do testowania przepisów. Pozdrawiam

      Usuń