piątek, 26 września 2014

Ciasto mleczna kanapka


Zanim upiekłam to ciacho zrobiłam przegląd innych blogów i opinii na jego temat.
Zdecydowałam się  zmniejszyć ilość cukru, a mimo to i tak wyszło bardzo słodkie, ale myślę, że warto je upiec raz na jakiś czas dla swoich  pociech, bo zapewniam Wam, że im będzie smakować najbardziej. Mnie również smakowało, ale mąż kręcił nosem i omijał je szerokim łukiem. Tym lepiej, bo więcej zostało dla nas, a zawsze to on jest głównym wyjadaczem moich słodkich wypieków :)
Bazowałam na przepisie Doroty.



Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce. Następnie dalej miksując dodać żółtka (pojedynczo) i olej. Na koniec dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 25 cm x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową.

Krem:
2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
300 g masła

Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć mikserem, a następnie powoli dodawać mleko z cukrem. Na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity.

Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
70 g miękkiego masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.

Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem.





Ciacho na widelcu

29 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) ten krem jest niesamowity, często przekładam nim torty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzieckiem już nie jestem, a nadal mam wielką ochotę na to ciacho!: D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mleczne kanapki! Za domowy wyrób jeszcze się nie brałam, ale wygląda tak kusząco, że przepis pozwoliłam sobie zapisać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też przymierzam się do upieczenia tego ciasta!!! Twoje wygląda przepysznie, więc skorzystam z twojego przepisu!!!
    miłego i radosnego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie mleczne przekładańce! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś zrobiłam podobne ciasto,nie da się przejść obok obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda i zapowiada się przepysznie! Muszę kiedyś sama spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, Agata będzie zachwycona! Ona uwielbia mleczne kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! uwielbiam to ciasto! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie no bajka! Nigdy nie wpadłam na pomysł zrobienia tego w domu! dzięki ; )
    Jutro ja sie zabieram za ten przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciacho musiało być rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mnie to ciasto przypomina troche W-Zke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko z wyglądu bo w smaku całkowicie inaczej smakuje :)

      Usuń
  13. piękne! Skojarzyło mi się z w-z'tką, ale aż zapragnęłam by takie teraz zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy masło ucierane do kremu powinno być w temperaturze pokojowej? Wspaniały przepis, jutro biorę się za pieczenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło nie powinno być zbyt miękkie, ani też zbyt twarde. Trudno to określić jednoznacznie, ale powiedzmy, że powinno być takie, jak w godzinę do półtora po wyjęciu z lodówki. Pozdrawiam, AsiaW

      Usuń
  15. Mleko w proszku i 0,5 szklanki zwykłego mleka zagotować z.cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagotować mleko zwykłe z cukrem. W przepisie jest napisane "na koniec wsypywać partiami mleko w proszku. Ucierać aż krem będzie jednolity" pozdrawiam

      Usuń
  16. Dziękuję, doczytałam po chwili:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. za słodkie :( pozatym kremu nie ma tyle co na zdjęciu a robiłam według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt ciasto jest mega słodkie, ale o tym napisałam. Bazował na przepisie z Moich Wypieków, i krem jest identyczny co autorki. A może została użyta większa blaszka? Pozdrawiam

      Usuń