wtorek, 9 września 2014

Ptasie mleczko z musem z mango



Lubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce z puszki, ale jeśli macie okazję kupić świeże mango, to śmiało zróbcie je ze świeżym owocem :)


Składniki:
1 puszka mango w syropie,
1 puszka brzoskwini w syropie lub 2 świeże mango,
1 galaretka ananasowa (rozpuszczona w szklance wody),
1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody),
0,5 l śmietany 30%,
1 czubata łyżka cukru pudru,
16-20 podłużnych biszkoptów,
1 mała filiżanka kawy,
2 łyżki rumu.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać.

Masa z mango:
Mango z puszki odsączyć z zalewy i zmiksować. Galaretkę ananasową rozpuścić, przestudzić i dodać do musu z mango.

Kawę wymieszać z rumem. Każdego biszkopta krótko moczyć w kawie (ja robię to na talerzyku). Wyłożyć dno foremki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) nasączonymi biszkoptami. Na to wylać masę śmietanową. Włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie pokroić mango (lub brzoskwinie) w plasterki, wyłożyć na śmietanę i zalać całość musem z mango. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.







Ciacho na widelcu

16 komentarzy:

  1. Same pyszności od rana
    Ciasto wspaniałe , wygląda smakowicie .Przepis prosty a jaki też efektowny
    Niebo dla podniebienia . Ciasto bardzo udane .Przepis do wypróbowania
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNOŚCI CIACHO;) ZAPRASZAM NA PRZEKŁADANIEC BRZOSKWINIOWY:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/przekadaniec-brzoskwiniowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu, za każdym razem kiedy tu do ciebie zaglądam, aż ślinka cieknie na sam widok zdjęć...
    pięknie wygląda to ciacho i na pewno jest przepyszne!!!!
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. deser lekki, a jednocześnie bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :) Mango uwielbiam więc chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta bez pieczenia to świetny pomysł, dla tych, którym czasem zdarza się zakalec (jak u mnie :))
    Piękny kolor ma, może przywoła choć trochę promyków jeszcze :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Lol! Śliczne ciacho, apetyczne bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjne ciasto- i pięknie wygląda i szybkie do zrobienia, no a w smaku zapewne nieziemskie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba nie mogę mu się oprzeć, poproszę kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo! Pychota, a jakie ładniutkie!

    OdpowiedzUsuń