piątek, 5 czerwca 2015

Bułeczki z ziarnem


Dawno nie było pieczywa u mnie, nadrabiam ten błąd tymi bułeczkami :) 
Chrupiące i pełne cudownych ziaren, czy może być coś lepszego na poranne śniadanie jak ciepła bułeczka ulubionymi dodatkami? :)
Przepis znalazłam tutaj



Składniki 12-15 bułeczek
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki letniej wody
450 g mąki pszennej typ 550
150 g mąki pszennej razowej typ 1850
1 łyżka soli
po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego)
po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni)
30 g oleju
350 g letniej wody
*ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki

Dodatkowo:
30 g mąki żytniej typ 720
30-40 g wody
50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek



Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ciasto musi podwoi swoją objętość.
 Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek długości ok. 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć. Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte wałki podzielić na trójkąty. Trzeba zrobić to delikatnie i najlepiej  ostrym nożem, żeby nie zniszczyć struktury wyrośniętego już ciasta. Trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy przygotować mieszankę mąki żytniej i wody. Konsystencja mieszaniny powinna być raczej płynna, tak by można było posmarować nią wyrośnięte bułki. Taka pasta idealnie przyklei dużą ilość ziaren. Posmarowane pastą bułki obsypać ziarnami.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok. 30 minut, lub do czasu gdy bułki się zrumienią.



10 komentarzy:

  1. Idealne :) Tylko "Przepis znalazłam tutaj" nie linkuje :) Wyszły piękne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamawiam takie bułeczki na jutrzejsze śniadanie:):):) nawet w najlepszej piekarni takich nie znajdę!!
    cudownego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako że jeszcze nie śniadałam, to zaraz, i to natychmiast o takiej bułeczce zamarzyłam :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, najbardziej urzekł mnie ich kształt; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne bułeczki : ) Będę piekła!

    OdpowiedzUsuń