niedziela, 22 listopada 2015

Granola korzenna


Dawno nie robiłam granoli i naszła mnie chęć na korzenną, i wyszła pyszna :)
Dodatek musu z dyni sprawił, że nabrała pięknego koloru.
Wspaniały początek dnia.



Składniki
300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
250 g musu z dyni
1 szklanka orzechów włoskich
 100 ml  miodu 
30 ml oleju rzepakowego
1,5  łyżeczki cynamonu
po 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli

Wszystkie składniki mieszamy w misce (oprócz suszonych owoców) Wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy ok. 50 minut. Mieszać
granolę co 10 minut. Gdy granola nabierze rumianego koloru. Wyjmujemy ją z piekarnika i wrzucamy suszone owoce, wszytko przemieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy granola wystygnie zrobi się chrupka. Przekładamy do szklanego lub metalowego pudełka.




6 komentarzy:

  1. Wszystko co ma w sobie przyprawy korzenne jest przepyszne, więc i taka musi być ta granola! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką pyszną granolą to na pewno jest idealny początek dnia!!!
    pycha, sama chyba sobie taką zrobię:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna na rozpoczęcie tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolor, co więcej musi fantastycznie pachnieć;)

    OdpowiedzUsuń