poniedziałek, 21 lipca 2014

Lody z czarnej porzeczki


Witam Was wspaniałym przepisem na lody porzeczkowe... w te upalne dni w sam raz dla ochłody :)
Przygotowanie ich wymaga nieco czasu w przypadku tych, którzy nie posiadają, tak jak ja, maszyny do lodów, ale zapewniam Was, że są wspaniałe i warto je zrobić :) Dzieci tak nie mogły się doczekać lodów, że asystowały mi podczas zdjęć :)
Użyjcie dowolnej konfitury, a i tak będą pyszne, a sklepowe mogą się "schować" :)
Oryginalny przepis znalazłam u Doroty tutaj i dokonałam małej modyfikacji :)
... a jutro przepis na lody jogurtowe...



Składniki:
250 ml śmietanki 30%,
250 ml mleka 3,2 %,
30 dag konfitury porzeczkowej (lub jak ktoś woli inne smaki, malinowej, truskawkowej; autorka przepisu podaje świeże, owoce zasypane cukrem i podgotowane).
1/3 szklanka cukru,
2 żółtka.

Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Masa musi być puszta i jasna. W międzyczasie mleko wraz ze śmietanką doprowadzamy do wrzenia i na chwilkę odstawiamy (2 minuty). Do ubitej masy jajecznej wlewamy połowę gorącego mleka ze śmietanką, cały czas mieszając. Następnie przelewamy masę do pozostałej śmietanki z mlekiem, wstawiamy na bardzo mały płomień i podgrzewamy masę do lekkiego zgęstnienia. Masa nie może się zagotować. Następnie zdejmujemy z palnika, dodajemy zmiksowaną konfiturę porzeczkową. Dokładnie mieszamy. Następnie całość należy schłodzić w lodówce. Później przekładamy nasze lody do zamrażalnika i mieszamy łyżką co pół godziny, żeby nie powstały cząsteczki lodu. Trwa to do 5 godzin.










Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

10 komentarzy: