piątek, 18 lipca 2014

Pieczone frytki z batatów ze skórką cytrynową


Bataty jedliśmy po raz pierwszy i jesteśmy zachwyceni, a najbardziej nasz syn :)
W smaku przypominają trochę dynię, a trochę marchewkę - cudny smak :)
Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée, a na pewno kolejne przepisy z batatów jeszcze przede mną :)



Składniki:
1 kg batatów,
skórka otarta z 1cytryny,
sok z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy z oliwek,

Batatów nie obieramy, tylko szorujemy i kroimy w (dość grube) słupki. Solimy, dodajemy skórkę cytrynową i sok oraz oliwę. Odstawiamy na 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na 20 minut. Bataty pieką się bardzo szybko :) Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. Ciągle przymierzam je kupić, a nie wiem co z nimi zrobić. Teraz już wiem. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam... ale wyglądają bardzo smacznie!!! mniam!!!
    pięknego weekendu kochana!!!
    ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubimy bataty, można przygotowywać je na wiele sposobów i nie trzeba długo czekać na sezon dyniowy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. łaaał! totalny odlot jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń