sobota, 19 lipca 2014

Konfitura z białej porzeczki i ananasa


Wymyśliłam sobie takie niecodzienne połączenie i wyszła mi z niego wspaniała konfitura o rubinowej barwie i konsystencji musu :) Kwaśny smak porzeczek w połączeniu ze słodkim ananasem balansują się nawzajem. Jedyna wada czasochłonność, ale warto poświęcić trochę czasu, by mieć w domowej spiżarce takie rarytasiki:)

Moje rady jak kupić dobrego i smacznego ananasa:
Musi mieć zielone liście, jeśli najmniejszy liść wyrwiemy bez problemu, to znaczy, że ananas jest dojrzały.
Jeśli powąchamy ananasa i będzie miał nieprzyjemny "alkoholowy" zapach, to znaczy że jest zepsuty.





Składniki:
1 kg porzeczki białej,
1,5 kg obranego ananasa (ja kupiłam dwa ananasy),
0,5 cukru,

Porzeczkę obieramy, wrzucamy do garnka z grubym dnem. Ananasa obieramy pozbywając się środka oraz grubej skóry. Oczka jakie zostaną, najlepiej wydłubać łyżeczką albo małym nożykiem. Ananasa kroimy w kostkę - ok. 1 kg wrzucamy do porzeczek i zasypujemy cukrem. Następnie gotujemy przez godzinę. Całość przecieramy, aby pozbyć się pestek. Do przetartego dżemu wrzucamy pozostałe 0,5 kg ananasów i gotujemy do zgęstnienia przez ok. 2 godziny.






Lato w pełni!Przetwory

6 komentarzy:

  1. mmmm.... za takie pyszności dam się pokroić.... uwielbiam ananasa....

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi przepysznie, ja jeszcze na białą porzeczkę nie trafiłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi byc pycha!!! Pięknie ubrany słoiczek! :)
    ściskam Asiu:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze to określiłaś - prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z białej porzeczki i żółtego ananasa wyszedł czerwony dżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, cukier podczas długiego gotowania karmelizuje się :)

      Usuń