środa, 10 lutego 2016

Szynka drobiowa z warzywami

 
Ostatnio zainwestowałam w szynkowar i jestem zachwycona tym urządzeniem. A smak i zapach szynek jest wprost nieziemski. Ta jest jedną z naszych ulubionych. 


Składniki
70 dag filetu z kurczaka
1 marchewka 110 g
1/2 papryki ok. 100 g
1 cebula ok. 120 g
100 g pieczarek
2 płaskie łyżeczki soli morskiej
1 płaska łyżeczka cukru
1płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka bazylii
80 ml przegotowanej wody
1 łyżka oleju

Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy  lub wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy pieczarki i paprykę całość delikatnie posolić. Wszytko dusimy przez 7 minut (warzywa nie mogą się rozgotować) Następnie studzimy. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier następnie dodajemy do mięsa  wraz z przestudzonymi  warzywami i przyprawami. Wszytko mieszamy ok 5 minut. Masę przekładamy do szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy szynkowar w zimniej wodzie i parzymy szynkę 2 godziny w tem. 80 C. Następnie wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie odlewamy wodę przez otwór, (mój szynkowar taki posiada). Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z szynkowaru.

* Czas liczmy od momentu gdy woda osiągnie tem. 80 C.



4 komentarze:

  1. pamiętam jako dziecko zajadałam się taką szynką,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie <3 :D W sam raz na kanapki śniadaniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego niż taka domowa wędlina.
    pozdrawiam Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sprawa z tym szynkowarem! Szyneczka prezentuje się wyśmienicie! ;)

    OdpowiedzUsuń