Ostatnio zainwestowałam w szynkowar i jestem zachwycona tym urządzeniem. A smak i zapach szynek jest wprost nieziemski. Ta jest jedną z naszych ulubionych.
Składniki
70 dag filetu z kurczaka
1 marchewka 110 g
1/2 papryki ok. 100 g
1 cebula ok. 120 g
100 g pieczarek
2 płaskie łyżeczki soli morskiej
1 płaska łyżeczka cukru
1płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka bazylii
80 ml przegotowanej wody
1 łyżka oleju
Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy lub wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy pieczarki i paprykę całość delikatnie posolić. Wszytko dusimy przez 7 minut (warzywa nie mogą się rozgotować) Następnie studzimy. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier następnie dodajemy do mięsa wraz z przestudzonymi warzywami i przyprawami. Wszytko mieszamy ok 5 minut. Masę przekładamy do szynkowaru i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie zanurzamy szynkowar w zimniej wodzie i parzymy szynkę 2 godziny w tem. 80 C. Następnie wyjmujemy szynkowar i chłodzimy w zimnej wodzie odlewamy wodę przez otwór, (mój szynkowar taki posiada). Wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy szynkę z szynkowaru.
* Czas liczmy od momentu gdy woda osiągnie tem. 80 C.
pamiętam jako dziecko zajadałam się taką szynką,pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie <3 :D W sam raz na kanapki śniadaniowe :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż taka domowa wędlina.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Asiu:)
Ciekawa sprawa z tym szynkowarem! Szyneczka prezentuje się wyśmienicie! ;)
OdpowiedzUsuń