sobota, 13 lutego 2016

Mleczny przekładaniec


 
Przepis na ten szybki i smaczny deser dostałam kiedyś od koleżanki i w sumie nie wiem jak się nazywa więc nazwalałam go mlecznym przekładańcem. Jest leciutki i w moim ulubionym połączeniu czyli masy krówkowej i śmietany :)
Jeśli szukacie czegoś nie skomplikowanego na walentynki to polecam, na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki:
500 ml śmietany 36%
200g masy krówkowej
50 g czekolady gorzkiej
16-18 sztuk ciasteczek petit beurre
16-18 sztuk krakersów
1czubata  łyżeczka cukru pudru
2 śmietan-fixy lu 2 łyżeczki żelatyny

Spód tortownicy o wymiarach moja 24x24 wyłożyć folią aluminiową na to wyłożyć ciastka petit beurry. Do schłodzonej śmietany dodać z śmietan fixami i ubić pod koniec dodać łyżeczkę cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki  wyrównać. Na to wyłożyć krakersy i posmarować masą krówkową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce przez cała noc.




13 komentarzy:

  1. Szybkie i pyszne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ile tej smietany? i jaka ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie, a do tego bardzo proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho :) Ta masą krówkową - musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę takie ciacho, wygląda pysznie, jak chmurka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie desery po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. w sam raz dla mnie,lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasta. Wygląda bardzo smacznie.
    ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak takie ciacho może nie smakować :D Same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Co z żelatyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli używamy żelatyny, należy ją zalać odrobiną zimną wody a następnie odstawić na 3 minuty, gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i wymieszać do rozpuszczenia,lekko przestudzić i dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.

      Usuń